Dijital dönüşüm için uygulanabilir bir model

Son dönemde “Endüstri 4.0” kavramının yerini “Dijital dönüşüm” kavramına bırakmasını izledik. Doğal olduğunu düşündüğüm bu sürecin dikkatimi en çok çeken yanı ise işletmelerin bu kavramın da öncekiler gibi içinin boşalmasını yada anlamını yitirmesini beklediğini görmek oldu. Bu şekilde düşünen varsa hemen vazgeçmeli ve dijitalleşmenin işletmesine getireceği faydalardan yararlanmak üzere yeni bir kültür oluşturmayı ajandasının ilk sırasına almalıdır.

Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki dijital dönüşüm, varlığını devam ettirmek isteyen tüm işletmeler için olmazsa olmaz seviyeye gelmiştir.

Firmaların bütünü daha iyi görmesi için “Dijital” ve “Dönüşüm” kavramlarına ayrı ayrı bakmalarını öneriyorum.

Dijital dönüşüm sadece teknolojik yatırımların yapıldığı bir süreç olmayıp aynı zamanda yeni iş yapış şekillerinin de adaptasyonunu içeren bir dönüşüm sürecidir. İşin “dijital” kısmına yeni teknolojilerin sağlayacağı faydalar olarak bakarken “dönüşüm” tarafına ise süreklilik ve verimlilik açısından bakmak çok önemlidir.

Tüm işletmeler için geçerli olduğu üzere hem firmada değer yaratan çalışanlar hem de üretilen ürün yada hizmetleri satın alan müşteriler insan olduğu için dijital dönüşümün temelinde “insan” olduğu gerçeğine odaklanılmalı.

Ekonomi dalında Nobel ödüllerinin psikologlar tarafından geliştirilen yeni modellere verildiğini düşünecek olursak ve neredeyse tüm şirketlerin ürün ve hizmetlerinin alternatifi olduğu günümüzde deneyim kavramı her zamankinden önemli hale gelmiştir.

Kahneman’ın davranışsal ekonomi ile ilgili çalışmasında da belirttiği gibi bir bireyin neden A yerine B yi seçtiğini açıklamasının birçok nedeni vardır. İnsanların iktisadi kararlar alırken her zaman akılcı davranmadığını pek çok kültürel ve psikolojik etki altında kalarak karar verdiğini, bu etkilerin deneyimlere dayandığını söylemek yanlış olmaz.

Dijital dönüşüm üzerine sayısız yazı ve anlatım bulmak mümkün. Ancak, asıl ihtiyacın kavramı anlatmaktan ziyade işletmelerde uygulanabilir bir modelin tarif edilmesi olduğunu düşünüyorum.

Dijital dönüşümün bir süreç olduğunu ve sürekli adaptasyon gerektirdiği gerçeğinden yola çıkarsak, bu konuda yapılacak çalışmalarda şirketin mevcut çalışan – müşteri – yönetim ve teknoloji deneyimlerinin mutlaka göz önüne alınması gereklidir.

Bu noktadan hareketle oluşturduğumuz model dönüşümün merkezindeki insanı baz alarak deneyim kurgusu etrafında bir yapı oluşturmamızı sağladı.

İşletmelere önerdiğimiz bu model 3 temel adımdan oluşuyor.

1.      Mevcut durum tespiti ile işletmeler durumlarını görerek kendi kültürlerini oluşturabilecekleri bir alt yapıya ve dijital bilinçlenme aşamasına gelmiş olacaklar.

2.      Strateji çalışması ile sadece bu güne değil gelecekte de devam edecek dönüşüm yolculuğunun hedefini belirlemiş olacaklar.

3.      Proje seçimi ile kendi kültürlerine uygun ve ihtiyaçlarını stratejilerine göre belirlenmiş sıralı adımlara bölerek sonraki aşamalar için hazır hale gelmelerini sağlayacaklar.

Bu noktada mevcut durum tespitinde sizler için hazırladığımız D.O.S.T. Çalışmasının ücretsiz versiyonunu incelemek üzere dijital dönüşüm anketimizi doldurabilirsiniz.

Tolga Gören

Dijital Dönüşüm Danışmanlık Direktörü, Logo Yazılım